HVA VILLE VI?

Vi skulle samskape et varig ungdomstilbud på Løren hvor unge selv definerer sine behov og bidrar til å skape sin drømmebydel, et godt nærmiljø.

Målet ble ikke nådd og prosjektet fikk ikke bli langvarig, men prosessen har bidratt til påvirkning det er vanskelig å måle. Det er aldri forgjeves å prøve. Vi må alltid prøve. Vi vil alltid anbefale å jobbe for gode samskapingsmodeller med kommunens gode tjenester.

I overskriftene under finner du de opprinnelige målene som de ble definert før vi gikk inn i hovedprosjektet.

Målgruppe

Primærmålgruppen er unge i alderene 15 til 23. Men alle som jobber med eller har et ansvar for utvikling av nabolag er i målgruppen for læring fra samarbeidsmodellen og tankegangen til prosjektet. 

En viktig annen målgruppe er også alle som bor og virker på Løren som på en eller annen måte vil bidra inn i formålet.

Samskaping og koordinering

Å bygge en god bydel handler om så mye mer enn å bygge gode boliger. Mange nye boområder tilrettelegger for barnefamiliene, og har mindre fokus på de unge. I stedet for å gå rett på etablering av eksempelvis et ungdomshus, vil dette prosjektet jobbe frem en modell der ulike aktører med interesse for et godt nærmiljø, setter målgruppen selv i førersetet og bygger kapasitet hos de unge til å utvikle sin drømmebydel.

Modellen vil ha stor spredningsverdi til, og vil gi konkret og varig verdi for de unge som deltar. Prosjektet lener seg ikke på en enkeltaktør, men søker en hybridmodell for finansiering. Om vi som bysamfunn skal klare å realisere FNs 17 bærekraftmål innen 2030, så må slike samskapingsprosjekter dyrkes frem i stor skala. 

Vi ser allerede at i et utviklingsprosjekt som dette er samskaping og koordinering en essensiell del av metoden for sikre et breddetilbud for ungdom. Derfor er det avgjørende å øke prosjektledelsen etter endt forprosjekt for å utløse krefter blant de ulike aktørene, følge opp ungdommer i jobb og gjennomføring av aktivitet. 

Vi skal:

Møteplasser

Forprosjektet har bekreftet mangelen på møteplasser på Løren, både innendørs og utendørs.  De savner å oppleve at byen også er bygget for dem, og ønsker å føle seg både ønsket og velkomne. Mange unge bor trangt, og har ikke egnede oppholdssteder. 

Det er både et behov for møteplasser for uorganisert aktivitet, og for steder som er ungdomsstyrte med voksen tilstedeværelse. Ønsket om aktivitet kobles med behovet for jobb. Vi ansette ungdom som driver tilbudet i samarbeid med voksne ansatte og frivillige. 

Det er ungdommene som skal bestemme hvilke aktiviteter som skal gjennomføres i 2022. Mange unge savner et sted å trene. Det har også kommet innspill om et samtaletilbud om temaer innen kropp og seksuell helse. Det mangler et tilbud på ettermiddagen, hvor ungdom både kan henge og få hjelp med lekser, hobbyer eller møte en voksen.

Muligheter: 

Jobb

Jobb er et tydelig uttalt behov hos ungdommene på Løren, men også andre steder i Oslo og i Norge forøvrig erfarer Forandringshuset som er etablert på ti ulike lokasjoner i Norge og har gjort kartlegginger andre steder i landet.

Ungdomscrewet i forprosjektet har fungert godt og de ansatte ungdommene er svært fornøyd med å ha hatt en deltidsjobb hvor de har et mulighetsrom for sitt engasjement for nærmiljøet. Vi ser effekt av å ha en slik jobb over lengre tid og flere av ungdommene vil jobbe videre i prosjektet frem til sommeren for å bygge på erfaringene som ligger til grunn.

Muligheter: 

Vi vil bygge på aktørenes ulike erfaringer med å ansette ungdom, og sammen med nærmiljøet legge til rette for at flere får jobberfaring både i og utenfor dette prosjektet. Behovet bekreftes av bydel og SLT-koordinator.